Als begrijpen pijn doet

Bleeding heart flowers

Liefst in harmonie

Een (hoog)sensitief persoon (HSP) voelt intens en diep. Je bent je bewust van de mooie en ook de minder mooie dingen in het leven. Altijd en overal. Met heel je wezen en fijngevoelig zenuwstelsel ervaar je een kleurrijke, levendige wereld in en om je heen, alsof er geen grenzen tussen jou en de ander zijn. Jij kunt de eenheid achter alles ervaren. Spiritueel gezien zijn er in de kern ook geen grenzen. En toch is het als mens belangrijk, die grenzen in het contact met de ander wel degelijk te voelen, stellen en handhaven. Je streeft naar verbinding in je intieme relaties met je (eventuele) partner en kinderen, familie en vrienden. Je wilt de dingen begrijpen, uitspreken, delen, voelen. Liefst in harmonie en verbinding. Helaas kan dat niet altijd. Omdat de ander daar niet open voor staat, aan toe is, psychisch niet toe in staat is- om wat voor reden dan ook. Belangrijk is dan dat je je grens stelt, terugkomt bij jezelf en je energie herstelt. Je focust je weer op jezelf en gaat terug ‘naar binnen’.

Schadelijk

Door het voortdurend blijven proberen te begrijpen van onbegrijpelijk en soms ronduit ziek en schadelijk gedrag van een ander, blijf je namelijk in contact met de ander. En niet met jezelf! Belangrijk is om middenin het verlies van iemand onszelf niet in de steek laten. Dat we andermans aanwezigheid niet belangrijker maken dan onze eigen aanwezigheid.

Niet hoeven voelen

Hoe komt het nu dat je een ander zo goed in kunt voelen, zoveel empathie hebt, maar het zo lastig is om los te laten? Omdat je door je sterke inlevingsvermogen de ander altijd zo goed kunt begrijpen. Door dat begrip zet je de ander vaak (onbewust) op de eerste plaats. En zet je jezelf niet meer centraal. Onbewust willen we de ander zo graag begrijpen, gaan we ‘in ons hoofd’, of stijgen we boven onszelf uit (maken onszelf groter dan de ander) zodat we de pijn van het destructieve gedrag van de ander niet hoeven voelen.We verliezen daarbij onszelf en het contact met ons eigen sensitieve hart. Voel het gewoon allemaal. Laat het door je gewonde hart stromen. Wees blij dat je een hart open en groot genoeg hebt, om het allemaal te voelen. Wees dankbaar voor je groot empathisch vermogen.

Grenzen

En laat de ander dan los. Blijf niet in de intense pijn- daarmee doe je je jezelf en je eigen grenzen te kort. Grenzen, die zo ontzettend belangrijk en essentieel zijn bij een hoogsensitief persoon, omdat het systeem van nature al zo onbegrensd en open is, dat een natuurlijk defensiesysteem op velerlei niveaus ontbreekt. Rek je hart en mind niet eindeloos op, in jouw begrip voor de ander. Laat los, accepteer dat het zo is en ga verder.

Vertrouw op je intuïtie, dat is je kracht

Verdergaan en de ander los laten kan heel pijnlijk zijn. Het is frustrerend, als de ander zijn aandeel niet wil erkennen en een volwassen face to face gesprek niet mogelijk is. Je kunt woede, onmacht, verdriet en machteloosheid voelen. Er is niets meer wat je kunt doen. Laat wat bij de ander hoort, bij de ander. Haal er uit wat bij jou resoneert. Resoneert het niet bij jou, dan zegt het alleen iets over de ander en laat je het dus bij de ander. Blijf bij jezelf. Dat betekent: achter jouw intuïtie en jouw grenzen blijven staan. Vertrouw hier op. Zo blijf je in je kracht, in je lijf, en geef je je energie niet langer onbegrensd weg. Het contact met de ander gaat niet langer ten koste van jezelf. Je zult vanzelf weer nieuwe mensen aantrekken in je leven die veel beter bij je passen. Die wel in staat zijn om gezonde relaties aan te gaan, in plaats van voortdurend de strijd aan te willen gaan. Zij zijn waarlijk authentiek en kunnen jou van nature, moeiteloos respecteren en ruimte geven. Een gezonde wisselwerking gaat als vanzelf. Dat wil niet zeggen dat er nooit conflicten zijn, integendeel. Maar deze worden samen aangegaan waardoor er een natuurlijke harmonie is.

Thuiskomen bij jezelf

Ga verder. En laat jouw eigen kostbare leven door niemand in de wacht zetten. Of zoals auteur Jeff Brown het zo treffend verwoordt: “als iemand weggegaan is van ons, moeten wij ook vertrekken.” En wat is ten slotte een mooiere, vertrouwder bestemming dan weer helemaal thuis te komen bij jezelf?

Chantal van Weezel

Lees hier meer artikelen/blogs