Hoogsensitiviteit (HSP)

chantal van weezel HSP coachEen hoogsensitief (of hooggevoelig) persoon (HSP) heeft een persoonlijkheidskenmerk dat bij 1 op de 5 mensen voorkomt.
Het zenuwstelsel is gevoeliger voor prikkels en verwerkt prikkels ook intenser. Het is geen stoornis of ‘diagnose’. 

Hoogsensitiviteit werd in 1997 bekend door Amerikaans psychologe Dr. Elaine N. Aron, die er een boek over schreef. Veel mensen herkenden zichzelf- ik ook. Wat betekent het voor je dagelijks leven?

Ook kinderen en dieren kunnen hoogsensitief zijn. HSP is wetenschappelijk onderbouwd. Doordat er steeds vaker onderzoek wordt gedaan, komt HSP vaker in de media en herkennen steeds meer mensen zichzelf. In mijn praktijk hoor ik vaak dat iemand zich zijn hele leven al ‘anders’ voelde, zonder dit (positief) te kunnen plaatsen. Of je denkt dat er iets ‘mis’ met je is. Dat is dus niet zo. Wel is er vaak een voortdurende vermoeidheid en kunnen er er andere klachten voorkomen, die niet gerelateerd worden aan het sensitieve systeem. 

Hersenonderzoek 

hsp coach chantal van weezelAs je een gevoeliger zenuwstelstel hebt dat via de zintuigen (voelen, ruiken, horen, proeven, zien) meer (subtiele) signalen en prikkels opvangt, heb je meer prikkels te verwerken dan een ander persoon zonder HSP.
De prikkelverwerking in je hersenen verlooptvervolgens ook anders. Er vindt een diepere en intensere informatieverwerking plaats: er zijn meer hersengebieden bij betrokken dan bij mensen zonder deze eigenschap. Indrukken (prikkels) zoals licht, geluid, honger, verdriet, pijn, gevoelens van jezelf en soms ook anderen worden zeer intens beleefd. Je invoelend vermogen (empathie) en intuïtie is sterk ontwikkeld. Je bent gevoelig voor sfeer en de gevoeligheid speelt op meerdere vlakken door: fysiek, emotioneel, mentaal en bij sommigen ook fijnstoffelijk via het ‘zesde zintuig’ (intuïtief /energetisch/spiritueel). Recent Hersenonderzoek laat zien dat er bij mensen met HSP verhoogde capaciteit bestaat voor empathie, aandacht, bewustzijn, integratie van zintuiglijke informatie en het plannen van actie.

Overgevoelig?

Ben je dan een overgevoelig musje wat nergens tegen kan? Nee, dat hoeft niet. In principe is deze eigenschap neutraal. Het ligt eraan hoe jij ermee omgaat, en hoe je de eigenschap voor je kunt laten werken in plaats van tegen je.  

Intenser leven: je talent én je valkuil

hsp coach soest amersfoort chantal van weezelOnbewust hoogsensitief leven kost enorm veel energie. Je (be)leeft alles in en om je heen met heel je wezen. Intenser en dieper dan mensen zonder HSP. Veel prikkels binnenkrijgen kan een zegen en vloek tegelijk zijn. Je kunt intens genieten van muziek, kunst, dansen, mensen, de natuur, stilte, lekker eten of een goed gesprek. Schoonheid komt directer en diep binnen. Maar er is ook lawaai, mensenmassa’s, groffe energie, stress, geweld enz. Soms kan er ‘teveel binnenkomen’. Wat ook allemaal verwerkt moet worden. Dit kost tijd. Dan ben je overprikkeld en uit balans. Je voelt je moe, geïrriteerd en kunt hardnekkige fysieke klachten ontwikkelen. Ga je te lang door, zonder voldoende tijd te nemen voor ontspanning en zelfreflectie (hersteltijd), dan raak je overspannen. Of zelfs burn-out. Leven in balans en jezelf centraal stellen in je leven is dus ontzettend belangrijk voor HSP-ers.  

Een nieuw label?

Natuurlijk ben je in eerste plaats gewoon mens- los van alle labels. Het is belangrijk je niet te gaan identificeren met HSP. Je bestaat immers uit zoveel meer dan alleen een gevoelige aard. Toch is het zinvol je te verdiepen in HSP omdat zelfkennis je beter in balans brengt en meer levensvreugde geeft. Ik zie in mijn praktijk veel mensen bij wie vele dubbeltjes vallen. Zij zien HSP als een eyeopener. En krijgen daardoor meer rust. Ze hebben zichzelf altijd raar of ‘overgevoelig’ gevoeld. Vaak ten koste van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Als je eenmaal doorhebt hoe jouw ‘besturingssysteem’ werkt kun je daar in je lifestyle rekening mee houden. En overstijg je misschien de term HSP. Dan ben je gewoon die je bent. Je sensitiviteit is in plaats van een uitdaging je kracht geworden en geïntegreerd in wie jij bent.

Oriënterend gesprek en HSP Test  

HSP is geen diagnose, stempel of iets waar je ‘van af moet’. Je kunt veel vragen hebben over hoogsensitief zijn. Zeker als het thema nieuw voor je is. In een eenmalig consult bespreken we jouw persoonlijke situatie en doen we de HSP-test van Elaine Aron. Deze test bestaat uit een aantal vragen die inzoomen op hoe jij de wereld op verschillende vlakken ervaart. Belangrijker dan de HSP-test is echter jouw persoonlijke verhaal en ervaring. Na dit consult ben je geïnformeerd en heb je meer duidelijkheid en zelfinzicht. Waarschijnlijk ben je dan al een stuk op weg geholpen. Alles begint immers met goed geïnformeerd zijn en bewustwording.

Wil je daarna in een HSP-coachingsstraject aan specifieke thema’s werken, dan is dat mogelijk. 

Maak een afspraak