Hoogsensitiviteit (HSP)

Een hoogsensitief (of hooggevoelig) persoon (HSP) heeft een persoonlijkheids-kenmerk dat bij 1 op de 5 mensen voorkomt. Bij HSP is je zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels en verwerkt alle prikkels ook intenser. Het is geen stoornis of ‘diagnose’. Er is namelijk niets verstoord in je systeem, eerder ‘verscherpt’ of meer intens. 

                                   

Wat is er mis met mij?

Hoogsensitiviteit werd in 1996 bekend door Amerikaans psychologe Dr. Elaine N. Aron, die er onderzoek naar deed en een boek over schreef. Veel mensen herkenden zichzelf. Ook kinderen en dieren kunnen hoogsensitief zijn. HSP is wetenschappelijk bewezen. Doordat er steeds vaker onderzoek wordt gedaan, komt het vaker in de media en herkennen steeds meer mensen zichzelf. In mijn praktijk hoor ik vaak dat iemand zich zijn hele leven al ‘anders’ voelde, zonder dit (positief) te kunnen plaatsen. Je denkt dat er iets ‘mis’ met je is. Dat is niet zo. Wel is er vaak een voortdurende vermoeidheid en kunnen er er andere klachten voorkomen, die niet gerelateerd worden aan het sensitieve systeem. 

Hoe weet ik of ik HSP ben?  

Je kunt veel vragen hebben over (mogelijk) hoogsensitief zijn. In een eenmalig consult kijken we naar jouw persoonlijke situatie en doen we de HSP-test van Elaine Aron. Deze test bestaat uit een aantal vragen die inzoomen op hoe jij jezelf en de wereld ervaart. Maar…. veel belangrijker dan deze HSP-test is jouw persoonlijke verhaal en ervaring. Na dit consult ben je geïnformeerd en heb je meer duidelijkheid, handvatten en zelfinzicht. Wil je daarna in een HSP-coachingsstraject aan specifieke thema’s werken, dan kan dat.    

HSP zit in je hersenen 

hsp coach chantal van weezelAs je een gevoeliger zenuwstelstel hebt dat via de zintuigen (voelen, ruiken, horen, proeven, zien) meer (subtiele) signalen en prikkels opvangt, heb je meer prikkels te verwerken dan een ander persoon zonder HSP.
De prikkelverwerking in je hersenen verloopt vervolgens ook anders. Er vindt een diepere en intensere informatieverwerking plaats: er zijn meer hersengebieden bij betrokken dan bij mensen zonder deze eigenschap. Indrukken (prikkels) zoals licht, geluid, honger, verdriet, pijn, gevoelens van jezelf en soms ook anderen worden zeer intens beleefd. Je invoelend vermogen (empathie) en intuïtie is sterk ontwikkeld. Je bent gevoelig voor sfeer en de gevoeligheid speelt op meerdere vlakken door: fysiek, emotioneel, mentaal en bij sommigen ook fijnstoffelijk via het ‘zesde zintuig’ (intuïtief /energetisch/spiritueel). Recent Hersenonderzoek via fMRI-scans laat zien dat er bij mensen met HSP een verhoogde capaciteit bestaat voor empathie, aandacht, bewustzijn, integratie van zintuiglijke informatie en het plannen van actie. 

Intenser leven: je talent én je valkuil

Onbewust hoogsensitief leven kost enorm veel energie. Je (be)leeft alles in en om je heen met heel je wezen. Intenser en dieper dan mensen zonder HSP. Veel prikkels binnenkrijgen kan een zegen en vloek tegelijk zijn. Je kunt intens genieten van muziek, kunst, dansen, mensen, de natuur, stilte, lekker eten of een goed gesprek. Schoonheid komt directer en diep binnen. Maar er is ook lawaai, mensenmassa’s, groffe energie, stress, geweld enz. Soms kan er ‘teveel binnenkomen’. Wat ook allemaal verwerkt moet worden. Dit kost tijd. Dan ben je overprikkeld en uit balans. Je voelt je moe, geïrriteerd en kunt hardnekkige fysieke klachten ontwikkelen. Ga je te lang door, zonder voldoende tijd te nemen voor ontspanning en zelfreflectie (hersteltijd), dan raak je uiteindelijk overspannen. Of zelfs burn-out. Leven in balans en jezelf centraal stellen in je leven is dus ontzettend belangrijk voor HSP-ers. Dat is een heel proces en niet altijd gemakkelijk. Ik coach je hier graag bij. Gewoon face to face en offline, en als je wilt in de natuur.